Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som inte går fram på uteritten


Publicerat: 2020-01-27

Hej! Jag har en unghäst på sex år som har börjat stanna vid uteritt och vill inte gå fram. Går jag "på" honom i detta läge backar han, försöker resa sig eller snurrar runt. Emellanåt går det dock bra att mana på honom och han går vidare igen.
 
Om någon promenerar bredvid på marken går han fram utan att stanna, likaså om någon annan häst går före honom. Skulle han tveka i dessa lägen går det så gott som alltid att bara smacka på lite och han går fram igen. Hoppar jag av och leder går han också fram utan att tveka. Han är överlag en ganska orädd häst och "tittar" inte så mycket på saker runt om honom, jag upplever inte heller att han är väldigt rädd när han stannar.
  
I övrigt är det en glad, frisk och trevlig häst, lyhörd och svarar lätt för hjälperna både på banan och vid uteritt. Jag är osäker på varför han stannar, han är kollad av veterinär och har en sadel som passar. Har du några tips?
  
Vänliga hälsningar
Jenny


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Angående ditt problem så är det lätt att säga: "Det är bara ledarskap och att du måste vara mer bestämd". Nu tycker jag inte alltid att det är så lätt. Jag är kvinna, liten och lite försiktig av mig så för mig har strid aldrig varit ett sätt att lösa problem på. Strid kan lika gärna leda till att problemet förstoras och det vill vi ju inte.
Ajax, min GP-häst som jag hade, var väldigt explosiv och rädd för miljön ute. Då hade jag en lugn hopptjej som heter Pia som red ut honom i början. Hon kunde mana fram honom och vara hans trygga "boj i bukten" när världen blev skrämmande. På så viss projicerade inte jag min egen osäkerhet på Ajax.
  
Det kanske kan hjälpa om du har någon trygg och lugn person som har ännu mer unghästvana? Din häst verkar ju inte rädd och då är det säkert ledarskap det handlar om.
Enligt min erfarenhet är fem- till sjuårsåldern lite en testa gränser-ålder. Så att du har problem nu behöver inte betyda att de finns kvar i framtiden. Jag tror att du kommer se tillbaka på detta problem med ett leende om några år.
  
Försök ha sällskap när du rider ut. Om du är själv kanske du ska välja en runda där du vet att han går fram eller ta en promenad med honom. Undvik att sätta dig i situationer där han stannar. Hästar lär sig lätt även sådant vi inte vill att de ska lära sig. Du vill inte förstärka detta beteende. Det känns ju i det här läget som ett ganska litet problem och då ska du vara smart och använda strategier för att "ta ledning". Att försöka bemästra hästen med styrka går oftast inte alls bra. De är ju så mycket större än vi!
  
Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar