Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet


Publicerat: 2020-03-11

Hej! Jag rider en unghäst som ibland har lite svårt med kontakten. När han är uppvärmd och fysiskt och mentalt avspänd går han med ett mjukt stöd på bettet, men ibland hänger han sig stundtals på det. Från att ha varit avspänd och mjuk så blir han dragandes i bettet, liksom över tygeln.
  
Han tappar inte takten och ökar inte tempot. Hur ska jag tänka i de stunderna för att på bästa sätt få honom att gå med ett jämnare stöd och behålla en längre överlinje? Tack på förhand!


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Det är inte lätt för den unga hästen. För det är mycket de ska lära sig – ta skänkeln på rätt sätt, tåla ryttare på ryggen, vara trygg i olika miljöer samt gå med en bra kontakt och fin eftergift, puh. 
Att orka hålla sin kropp i en stabil position kräver styrka. Jag tänker att eftersom din häst verkar ha ganska bra balans (eftersom han inte ändrar takt och tempo) tror jag att det är styrka och lösgjordhet som brister. Detta är helt normalt på den unga hästen. Man kan inte kunna allt på en gång.
  
STYRKAN
 bygger du upp genom allsidig 
träning. Uteritter, hoppa, lösgalopp (i balans på lätt inspänning, vi vill så klart inte att hästen skenar runt obalanserat), tömkörning, kavaletti med mera.
Tiden är också en viktig faktor i den unga hästens utbildning. Mil i benen och tid ger styrka. Jämför med när du går på gym. Övningar och tyngder tränar dig, men det är konsekvent träning som ger dig styrka. Det vill säga – det hjälper inte hur mycket du lyfter om du inte gör det strukturerat och välplanerat. Gör en ridplan.
  
LÖSGJORDHETEN handlar mycket om bjudning och tajmning av ryttarens hjäper. När din häst känns avspänd och fin i kontakten, försök hela tiden känna att den matar jämnt framåt och att du har en levande och fjädrande kontakt till hästens mun.
Vissa hästar behöver gå i ett lite fräschare tempo för att hitta sin bästa eftergift, medan andra kanske behöver trava lite lugnare för att kunna slappna av. Det måste ryttaren avgöra från häst till häst. 
  
Med hästar i tre- till fyraårsåldern jobbar jag mycket med rätt tempo på raka spår, volter och svängar samt övergångar. När hästen är fem lägger jag till mer och mer sidvärtsrörelser. Det står inte hur gammal hästen är, men jag tänker att du kan pröva att svänga och vända lite när han tappar eftergiften.
Eventuellt måste du öka din stabilitet i kroppen och hålla om lite mer med benen tills du får eftergift igen. När hästen är eftergiven ska skänkeln vara mjuk och passiv. Det är din belöning till hästen för att den svarar bra.
  
Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar