Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"


Publicerat: 2019-04-28

Hur sätter jag i gång en häst som stått i ett och ett halvt år, på grund av att ägaren varit gravid och inte har haft tiden? Den hade sadel på sig för första gången efter vilan för cirka två veckor sedan. Hur sätter jag på bästa sätt i gång hästen igen?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag svarar med utgångspunkten att hästen gått fulltid i hage med någon kamrat, det vill säga att vi har en normal situation där hästen har rört sig och är frisk. Då kan en igångsättning gå ganska fort.

Jag ser två scenarier framför mig: 

  1. Du har en högenergisk häst som du inte vill sitta upp på direkt. Då kan det vara bra att tömköra innan uppsittning. Jag föredrar tömkörning framför longering om hästen är pigg. Vid tömkörning har jag möjlighet att bromsa och balansera av hästen på yttertömmen.
    Om du känner dig osäker vid tömkörning så longera i stället. Dock skulle jag ha hästen inspänd. Risken för skador är för stor om du har en pigg häst som skenar runt på liten volt. Fem till tio minuter kan räcka.
    Se till att hästen har promenerat en stund innan du tar den på töm eller lina. I och med att hästen hästen har joggat innan uppsittning blir det i början lite tid till dig att rida på. Vi vill ju ge hästen en ”fair” chans att stärka sin kropp och därför tycker jag att pass på 20 till 30 minuter är lagom att börja med. Och då är en del av det framskrittning.
  1. Du har en lågenergisk häst som är okomplicerad att sitta upp på trots vilan. Då skulle jag byta ut töm eller lina mot skritt. Första veckan skulle jag ta det väldigt lugnt oavsett hästtyp. Sedan skulle jag öka arbetsbördan successivt med målet att vara helt i gång på en månad. Om du är lyhörd för hästen kommer den att visa hur mycket den orkar. Till saken hör att jag håller mina arbetspass när hästen är helt i gång till 30 till 40 minuter. 

Jag vill också säga att jag inte har några veterinära grunder för mitt svar, utan utgår från min personliga åsikt. 
Till sist – ställ krav på korrekt eftergift. Ibland hör jag elever som säger att de sänker kraven på korrekthet för hästen ”är ju inte helt i gång”. Gör inte det! Om hästen får dra och hänga, gå på tvären och inte ta skänkeln lär den sig det och du får dubbelt jobb (och är lätt orättvis mot hästen) när du sedan en dag bestämmer dig för att ”nu ska hästen vara fin att rida”.
Ställ krav på fin ridbarhet från början och använd i stället tiden till att respektera den vila hästen haft. Det vill säga – två varv på tygeln i god balans kan göra bättre nytta än 20 minuters trav i framstupa sidoläge. 
  
Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar