Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän

Hej! Jag har en stor dressyrstammad sjuåring som har haft en tuff uppväxt innan jag köpte honom hösten när han var fyra år. Han hade då varit på försäljningstall i Holland/Tyskland, så jag fick rida in honom på nytt och allt har fått ta lång tid.

Nu tycker han äntligen att det är kul att bli riden och den mesta uppsuttna träningen har till 80 procent gått ut på skrittjobb och lite trav för han har varit så spänd. Utöver det har han gått i skogen och gått galoppintervaller på lina. Nu börjar jag äntligen kunna rida lite ”mer” och kan lägga in korta galoppsekvenser uppsuttet och kan jobba i trav på ett annat sätt.

Han är svag i sina bakknän men har aldrig behövt bli behandlad och aldrig haft någon hälta. Det är ju lite komplicerat eftersom han är som han är. Han kan ibland bli otroligt spänd vid ridning eller skena runt när man linar eller tömkör. Och det är ju så klart inte bra för kroppen, men det förstår ju inte han.

Hur kan man lägga upp träningen på bästa sätt för att träna upp bakdelen så knäna blir mer stabila? Verkar vara delade meningar om kavaletti är bra eller dåligt för bakknä-hästar. Jag kommer inte undan att trava på volt för att få honom i rätt mood och in i ”systemet”.


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Din fråga bör kanske i grunden besvaras av en veterinär eller equiterapeut, men jag kan berätta hur jag tänker. Jag har bland annat en unghäst som är lite svag bak och jag har haft en GP-häst som hade svaga bakknän.
Jag tränar dessa hästar på samma sätt som mina andra hästar. Jag försöker alltid vara noga med att hästarna ska tränas i balans och utan onödig spänning (om möjligt).
Min känsla är att flera repetitioner är bättre än lång träning, det vill säga att jag rider korta sekvenser där hästen får ta i och lägger in många mikropauser. Att hästen lägger vikten på bakbenen och tränar på att bära är det jag vill uppnå.
  
Här några övningar jag använder:

Övergångar, till exempel skritt till trav. Se till att du har hästen rak, att den går med små steg, på kvicka lätta hjälper.

Parallell skänkelvikning i olika gångarter. Var noga med att hästen flyttar för skänkeln och verkligen tränar sig på att bära på båda sina bakben. Hästens hals ska vara rak.

Skänkelvikning på långsidan med nosen mot sarg eller staket och bakdelen inåt. Även här ska hästen vara rak i halsen.

Varje dag, ta ut hästen och backa i uppförsbacke vid hand. Det kan vara ett fem minuter långt pass som tränar stabilitet och koordination.

Träna ute – klättra, galopp på bra underlag och långa skrittpass i varierad terräng.

Min erfarenhet är att det inte går att hasta med dessa hästar (så klart inte med någon häst men vissa hästar kräver mer eftertanke), de behöver sin tid. Dock brukar svagheterna jämna ut sig med tiden.
Vill också säga att det låter som du har ett bra klokt tänk kring din hästs träning.
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar