Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Värm upp i rätt tempo – med självbärighet

Hej! Jag undrar hur du tänker när hästen värms upp inför ett längre pass, där fokus är lösgjordhet och framåtbjudning? Jag tror att jag ofta fastnar i att trava och galoppera några varv utan mer eftertanke.
  
Hur tycker du att en bra uppvärmning inför ett dressyrpass ska se ut och när vet man att hästen är redo att börja jobba med lite mer krav? När jag tränar för tränare blir det ofta att jag bara joggar fram planlöst, men visst hade man kunnat göra det mer effektivt? Eller är det snällare mot hästen att låta den ”värma sig själv”?


Bo Jenås svar:

Hej!

All uppvärmning ska ske i rätt tempo så att hästen fortfarande kan behålla sin självbärighet, den får gärna gå i en lite längre och lägre form. Ryttaren ska ha lätt kontakt med hästens mun, detta för säkerhetens skull om det skulle hända något så att hästen drar i väg.
  
Vilken gångart du börjar i är en smaksak, men det är lämpligt att hästen skrittas fram i minst 20 minuter innan den sätts i arbete. Därefter kan du själv välja om du vill börja med trav eller galopp, beroende på vad som passar din häst bäst. Ställ inte för höga krav, tillåt hästen att vara i en form där den använder kroppen på bästa sätt, där den kan länga sin överlinje och börja arbeta med sina bakben.
När du har joggat fram hästen är övergångar ett bra hjälpmedel för att få den att bli smidig och lyhörd. Uppvärmningen ska utgöra minst 40 procent av ett ridpass.
  
Vissa hästar, som behöver tända till inför arbetet som kommer, kan behöva ridas fram i ett friskare tempo längs långsidorna exempelvis. Men det betyder inte att du ska gasa på allt vad du kan. Hästen ska fortfarande kunna hålla balansen, även om du försöker ”väcka” den försiktigt. 
  
Jag ser ofta att det slarvas med nedvarvning av hästen, att varva ner måste också få ta sin beskärda del av passet. Även där ser jag gärna att hästen tillåts gå i en lägre form där den kan stretcha sin överlinje, särskilt om träningen har bestått av mer samlande rörelser.
  
Lycka till!
  
Hälsningar
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar