Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Äldre häst som faller ur – hur ska man tänka?


Publicerat: 2015-01-15

Jag har en äldre valack (22 år) som jag känner mig lite orolig för under vintern. Han har tidigare år haft svårt att hålla hull, och jag vill försöka motverka att han faller ur så gott det går.

Finns det något generellt man kan säga om hur mycket underhållsbehovet ökar hos en äldre häst? Jag har ett bra hösilage, analyserat. Han får i princip fri tillgång, men det är ändå svårt att få honom att hålla hullet. Som det är nu promenerar jag honom för hand ett par dagar i veckan, mest för att han ska få komma ut. Annars är han sällskap till de andra i stallet.

Vad bör jag tänka på i utfodringen? Finns det något särskilt tillskott man kan ge till en äldre häst?


Eva Dahlströms svar:

Hej!

Det är svårt att säga hur mycket behovet ökar hos en äldre häst, eftersom det är så många faktorer som spelar in. Till exempel ras, tänder, ålder med mera. Men har man ett analyserat grovfoder kan man se vad som fattas. Då får du komplettera med det och kanske ge 15-20 procent extra, beroende på hur svårt hästen har att hålla hull.

Lämpliga fodermedel till gamla hästar kan vara uppblött lusern, betfor, olja, linfrökaka och kokt linfrö. Vilket fodermedel man ska ge mest av beror återigen på grovfodrets innehåll. Det är även viktigt att man ger mineralfoder som passar till grovfodret – och tillräckligt med e-vitamin och selen.

Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar