Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är det farligt att ge hästar mycket morötter?


Publicerat: 2006-03-31
Hejsan!

Jag ger mina två fjordston, 23 och 15 år gamla, cirka ett kilo morötter om dagen, som enda kraftfoder förutom hö. Nu säger en bekant till mig som har travhästar att för mycket morötter inte är bra, att det är max tre normalstora om dagen som gäller. Det "sätter sig i musklerna" på dem påstår han. Jag hävdar dock att det inte är någon fara. Ingen risk för överskott av A-vitaminer till exempel. Vem har rätt...?

Tacksam för svar!


Eva Dahlströms svar:

Hej!

Jag tycker att du gör helt rätt som ger dina fjordston morötter varje dag. Det är jättebra till hästar som inte behöver kraftfoder, men som ändå vill ha något i krubban när de kommer in. Det är gott och innehåller β- karoten, som hästen sedan kan omvandla till A-vitamin. Det är precis vad hästarna behöver nu på våren, lite extra vitaminer.

En 500 kilo tung häst i lättare arbete får, genom ett kilo morötter, lite drygt sitt dagsbehov av A-vitamin tillgodosett. Detta är förstås ungefärliga uppgifter. Det man ska vara noga med är att morötterna alltid är av bra hygienisk kvalitet, men det gäller ju alla fodermedel som man ger till hästen. Muskelproblem hos hästar beror oftast på flera orsaker och är tyvärr mer komplicerat än antalet morötter.

Vänliga hälsningar,
Eva Dahlström OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar