Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är hö eller hösilage bäst? Varför ges olja?


Publicerat: 2007-04-13
Hej!

Jag har lite olika frågor angående foder.

Vad föredrar du, hö eller hösilage? Är olja bra att ge om hästen till exempel har problem med kolik, eller har det andra bra egenskaper också? Föredrar du flytande eller fasta vitaminer? Är foderjäst till för om hästen är orolig i magen? Finns det något speciellt tillskott du tycker man ska ge till äldre hästar?

Eva Dahlströms svar:

Hej,

Det viktigaste är att fodret som man använder har en hygieniskt bra kvalitet och att det passar näringsmässigt till den hästkategori som man har. Då spelar det ingen roll om det är hö eller hösilage. Däremot så har hö och hösilage olika fördelar och nackdelar när det gäller hur man praktiskt kan hantera de olika grovfodren. Hösilage brukar man inte fodra med under till exempel sommarhalvåret eftersom den hygieniska kvaliteten snabbt försämras i värme. Hösilage brukar också levereras i stora balar som kan vara svåra att hantera i vissa stallar och det kan även vara för mycket foder som inte går åt tillräckligt snabbt om man har en liten mängd hästar. En del hästar som är hostkänsliga tål hösilage bättre än hö och så vidare.

Om hästen har kolikkänningar så är paraffinolja den olja som gör nytta, eftersom den har en smörjande verkan. Andra vegetabiliska oljor kan man ge till hästar när man vill höja energiintaget. När det gäller vitaminer så kan man ge flytande eller fasta. Det viktigaste är att man hanterar och utfodrar vitaminerna efter rekommendationerna som står på förpackningen.

Foderjäst är rikt på B-vitaminer och kan vara intressant att ge till djur som genomgått antibiotikabehandling eller som har haft mag-tarmstörningar. Då har man sett positiva effekter med tillskott av foderjäst.

När det gäller äldre hästar så tycker jag att det är viktigt att man ger ett grovfoder med bra näringsmässig kvalitet. Det betyder att man måste analysera sitt grovfoder. Ger man ett näringsmässigt sämre foder så kan de snabbt börja rasa i vikt. Uppblötta luzernpellets brukar vara bra till gamla hästar som börjar tappa i hull. Man kan även ge lite olja som ett extra energitillskott.

Gamla hästar får ofta bekymmer med sina tänder, så för att minska slitaget på deras tänder kan man krossa spannmålen. En balanserad foderstat med rätt mineralfoder är det bästa. Innehåller inte mineralfodret vitaminer så kan e-vitamin vara ett lämpligt tillskott, speciellt under vinterhalvåret. E- vitamin finns annars i betet.

Hälsningar,
Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar