Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Äter min häst för mycket salt?

Hej!

Jag har en "fritidshäst" som rids 4-5 dagar i veckan, främst i paddock men även i skogen. Eftersom han har kraftig vinterpäls och svettas en hel del har jag halvklippt honom. Han gör slut på en liten saltsten på 4-5 veckor, vilket jag har fått lära mig är ett för stort saltintag. Vad anses vara normal förbrukning av salt? Vad rekommenderas om intaget är för litet eller för stort?

Mvh
Jennie


Eva Dahlströms svar:

Hej Jennie,

Hästens grundbehov av salt brukar ligga på 20-25 gram/dag för att sedan stiga beroende på hur mycket hästen svettas. En fälttävlanshäst kan förlora ungefär 175-200 gram koksalt under en terrängritt på sommaren.
Hästar i ett intensivt arbete kan alltså förlora 10-15 liter svett i timmen. Svettningen är viktig eftersom den behövs för att kyla ner hästen så att den värme som bildas inte ska skada hästens vävnader.

En ren gissning från min sida är att din häst som arbetar och svettas kanske har ett behov på 40-60 gram/dag. Om du kollar hur mycket din saltsten väger kan du själv räkna ut hur mycket din häst konsumerar dagligen. Jag tror dock inte att det är någon fara med din hästs saltintag, eftersom hästar har en hög tolerans för salt och överskottet utsöndras genom njurarna/urinen.

Oftast har man svårighet att få i hästarna tillräckligt med salt, speciellt högpresterande hästar som tävlar ofta. Då måste man komplettera med salt i fodret eller i vattnet. Om man däremot ser att hästen knaprar i sig salt från saltstenen som sysselsättning ska man ta bort saltstenen och hellre ge saltet i fodret.

Vänliga hälsningar
Eva DahlströmOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar