Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur bantas en överviktig häst?

Jag har köpt ett väldigt överviktigt kallblod som måste banta! Jag har tagit bort allt kraftfoder och ger enbart hö med lågt energivärde. Men jag undrar över motionen? Hur ska jag motionera honom för att han ska förbränna så mycket som möjligt, utan att fresta på lederna för mycket? Är det bra eller dåligt att blanda ut höet med halm? Vilken typ av halm bör man ge i så fall?

Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
När man ska banta sin häst får man börja med att analysera grovfodret – både vad gäller energi och protein, men även mineraler. Det man gör är att ta bort kraftfodret, precis som du har gjort, sedan räknar man ut hur mycket grovfoder hästen får äta utan att ytterligare öka i vikt (och helst minska i vikt). Energiintaget ska alltså ligga under underhållsbehovet. Hur mycket beror på om hästen arbetas eller inte. Det bästa är att lägga sig på underhållsbehovet och öka arbetet.
  
Man ska alltid sträva efter en långsam viktnedgång och helst i samband med mer motion. Därför är det viktigt att veta vad grovfodret innehåller – så att man inte matar på med massor av energi, helt i onödan.
Eftersom du inte ger kraftfoder blir det ännu viktigare att du väljer rätt mineralfoder. Mineralfodret ska passa till det grovfoder du har och ska helst innehålla e-vitamin och selen, så att du inte behöver ge det extra.
Skulle grovfodret vara väldigt näringsrikt, så att givan blir för liten, passar det att lägga in halm. Man kan inte ge helt fritt, för halm innehåller också energi, utan får räkna ut hur många kilo som är okej att ge. Det är viktigt att halmen är av bra hygienisk kvalitet. Om din häst inte vill äta halmen kanske den får i sig tillräckligt med fibrer i alla fall.
  
När man bantar sin häst ska man alltid vara uppmärksam på att den inte börjar äta eller gnaga på annat som inte är lämpat för hästar – till exempel spån, träck, stolpar (eventuellt impregnerade) med mera. Då måste man höja grovfodergivan eller sprida ut den på fler mål, annars kan hästen få olika problem med magen som kolik eller diarré.
  
Lycka till!
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar