Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Bara betfor till fånghäst?


Publicerat: 2008-09-15
Hej!
 
En bekant har en häst som lätt får fång. Hon har nu blivit rekommenderad av veterinär att förbereda hästen för betet genom att ge den betfor som enda kraftfoder utöver grovfodret. Jag tycker att det låter konstigt att ge en fånghäst ett sockerbaserat kraftfoder och balansen på foderstaten kan väl inte bli bra om man endast ger betfor?

Eva Dahlströms svar:

Hej!
 
Det viktigaste för en fånghäst är att foderstaten inte ändras i onödan utan att man försöker att hålla samma foderstat hela tiden. Vid tillvänjning till betet så är det bra att hästen får det grovfoder som den är van vid. Hästar som inte får kraftfoder på grund av deras benägenhet att få fång kan i vissa fall få betfor istället - och ofta lägger man då i mineralfodret.

Betfibern har en gynnsam inverkan på grovtarmens mikroorganismer och kan ibland hjälpa till att stabilisera upp miljön i grovtarmen. Hästar som är insulinresistenta eller har andra problem med ämnesomsättningen, och därför även har fått fång, bör man inte ge betfor. Till dessa hästar bör man undvika alla fodermedel med socker i.
 
Vänliga hälsningar,
Eva Dahlström
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar