Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Därför passar inte komineraler till häst


Publicerat: 2007-10-24

Hej,

I grannstallet ger de mineraler som är till kor åt sina hästar. Jag vet att detta inte är bra, men varför? På vilket sätt skiljer sig matsmältningssystemet på kor och hästar? Vilka skador/brister får hästar med endast dessa mineraler att tillgå?
Jag undrar också vad din åsikt är om att ge brunalger från ishavet till hästar som mineraler?

Tack på förhand


Eva Dahlströms svar:

Hej!

Den största skillnaden mellan häst och ko är att kon är en idisslare och därför har utrustats med fyra stycken magar. Hästen är en så kallad grovtarmsjäsare med en magsäck, tunntarm och ett grovtarmspaket.
I grovtarmen sker en nedbrytning av foder med hjälp av mikroorganismer. Hos kon kommer fodret först till våmmen där en jäsning av fodret sker och sedan fortsätter fodret till tunntarmen.

Kor ska producera både mjölk och kött, men de ska inte utnyttja sina muskler för till exempel hoppning eller distans. Detta gör att kon skiljer sig ifrån hästen på många olika sätt och då även när det gäller var upptag av olika ämnen sker, vilken mängd av olika ämnen som behövs och så vidare. Detta har foderindustrin jobbat med i alla tider tillsammans med forskare, djurägare, veterinärer med mera.

Det har medfört att det har utformats olika mineralfoder till häst och nötkreatur. Skulle man i alla fall fodra med "komineral" till häst så blir det bland annat stora avvikelser för olika spårämnen. Om det är skadligt eller inte är svårt att säga eftersom hela foderstaten har betydelse. Men vi vet att stora avvikelser av enskilda ämnen kan hindra ett upptag av något annat ämne, fastän det ämnet finns i tillräcklig mängd i foderstaten.

Detsamma gäller för alger. Alger innehåller lite av kalk och fosfor, men mycket av vissa enskilda spårämnen. Alger innehåller bland annat en stor mängd av jod, cirka 500- 750 mg/kilo jämfört med 3-20 mg jod i våra vanligaste hästmineral. För stor mängd jod är giftigt för hästar, speciellt för dräktiga ston och hingstar.

Alger kan även innehålla strontium och det är ett ämne som ryggradsdjur inte kan skilja ifrån kalcium. Risken finns att strontium lagras in i skelettet istället för kalcium. Mer om detta finns att läsa i Foderbladet som utges av SLU. Summerar vi det hela så tycker jag att man ska analysera sitt grovfoder. Se hur mycket kalk och fosfor det innehåller och utifrån det köpa ett mineralfoder utformat för häst som täcker upp det som fattas när hästen har fått sitt grovfoder och kraftfoder.

Vänliga hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar