Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur utfodras en äldre häst som har svårt att tugga stråfoder?

I beräkning av foderstater utgår man alltid från grovfodret, men vad gör man om man har en gammal häst som har svårt att äta hö/silage och lusernhack?
 
Stoet i fråga är 24 år gammal och har, enligt tandläkaren, tillräckligt mycket tuggyta kvar för att tugga maten ordentligt - men spottar ändå ut den. Just nu utreds hon för detta, men hur ska vi utfodra henne under tiden? Hon har tidigare ätit lusernpellets, Krafft Grund, sojaolja och glukosamin. Då hon kunde tugga grovfodret åt hon 10 kilo hösilage/dag.
 
Enligt kunnig veterinär är prio ett nu att fylla näringsbehovet genom kraftfodergivan och naturligtvis hitta orsaken till tuggproblemen, så att foderstaten återigen kan basera sig på grovfodret.
Vilka foder, utöver Krafft Protein, innehåller den mängden protein eller högre och vad kan man ge för att tillfredställa hästens tuggbehov? Hur ser man till att tarmar och mage inte far illa av detta? Vad ska man tänka på?
 
Då hästen har fallit ur tyckte veterinären att hon ska äta minst 1000 gram smältbart råprotein per dag samt 120 MJ energi. Kvoten kunde gott ligga på 7 tyckte hon. Hur uppnår vi detta på bästa sätt, med så goda förutsättningar som möjligt för henne att öka i vikt och må bra, trots att hon inte kan äta grovfoder med stråstruktur just nu?
 
Väldigt tacksam för svar!   
/Orolig


Eva Dahlströms svar:

Hej,
 
Det är svårt med gamla hästar som får problem med att tugga, samtidigt som det är viktigt att de får i sig tillräckligt med fibrer och näring. Du skriver inget om betestillgång? Det bästa vore, om hon är van vid gräs och kan tugga gräs, att erbjuda henne ett bra och välskött bete utan ogräs som varken är nerbetat eller förvuxet.
Nu kanske det inte är något alternativ för dig eftersom du inte nämner något om betestillgång...
 
Till gamla hästar med tuggproblem brukar uppblött lusernpellets fungera bra. Det är fiberrikt och har en bra proteinkvalitet. Man kan till exempel göra en blandning av lusenpellets, betfor, olja och mineraler. Det kan du ha som en grundblandning och sedan kan du lägga till ett kraftfoder, som till exempel havre eller ett färdigfoder, som tillägg. Gör alltid en foderstat eller ta hjälp med det, så att du vet vad du håller på med.
 
Fösiktig tillvänjning gäller för alla foder. Det vore bra om du även kan ge ett näringsrikt hösilage, som hon kan prova att tugga i sig. Några blad och strån borde väl alltid slinka ner! Hoppas det går bra.
 
Vänliga hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar