Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodrar vi vår häst som lätt blir överladdad?


Publicerat: 2010-09-01

Hej!
 
Vi har ett sexårigt sto, ett belgiskt varmblod, som vi inte har haft så länge. Hon är väldigt känslig, nervig och på tå. Vi har börjat fodra henne med Cool Performer för att få henne lite lugnare. Nu undrar vi - är det helt fel att ge henne Betfor? Hon får cirka 1 liter per dag. Minskar det effekten av Cool Performer? Gör det henne laddad? Tacksam för svar! 
 
VH Lotta


Eva Dahlströms svar:

Hej Lotta,
 
När man har en häst som lätt blir laddad och man inte vet hur man ska fodra, då ska man börja med att analysera sitt grovfoder. Grovfodret kan nämligen vara så energirikt att hästen får så mycket energi att det räcker och blir över.
 
Många partier av förra årets grovfoder var just energirika, men proteinfattiga. I år har det kommit in analyser med både höga och låga värden, så det gäller att analysera grovfodret så att man vet vad det innehåller. Betfor är mera ett energifoder och passar bra när man vill ha energi och fibrer i sin foderstat.
 
Mitt förslag är grovfoderanalys och sedan en uträknad foderstat. Då kan du ta ställning till om du ska fortsätta med Cool Performer, ge Betfor eller inte. Du slipper att gissa och prova dig fram.
 
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar