Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan hötillgången begränsas med finmaskigt hönät?

Hej!
 
Har du någon erfarenhet av "begränsad fri tillgång" på hö? Höet ges då i nät med små rutor, så att det tar lång tid att pilla ut. Hästen ska lära sig att maten aldrig tar slut och då bara äta när den "behöver", det vill säga lite då och då. Det sägs bli stor foderåtgång i början. Min häst äter allt han får utan avbrott. Hur mycket extra kan han äta under invänjningsperioden utan att det är skadligt?
 
Mvh
Åsa

Eva Dahlströms svar:

Hej Åsa,
 
Hästar har ett stort tuggbehov och vill helst tugga mest för jämnan. Det bästa är att man har ett grovfoder som inte är alltför näringsrikt, så att man kan tillåta hästen att äta fritt utan att bli för tjock. Oftast har vi ett för bra grovfoder näringsmässigt och det gör att det blir svårt med fri tillgång. 
Man kan då begränsa givan, försvåra intaget av fodret eller "späda ut" det hela med till exempel halm.
 
Jag är tveksam till om man kan lära hästen att maten aldrig tar slut. Hästen vill tugga och det verkar som att det är antalet tuggningar som begränsar intaget, snarare än någon känsla hos hästen av att äta när den "behöver".
 
Jag har bara erfarenhet av konvalecenter som brukar få grovfodret i till exempel hönät, så att det tar lite längre tid att äta och det blir en lite längre stunds sysselsättning. Om ni har ett bra nät och ni ser att det fungerar får ni prova er fram. Det är viktigt att grovfodret kan "ramla" fram så att hästarna kommer åt det. Det får inte finnas någon skaderisk, till exempel om det är flera hästar som ska knuffas med varandra framför nätet.
 
Hälsningar Eva

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar