Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodras äldre hästar - och vad bör man tänka på?


Publicerat: 2010-12-03
Hej,
 
Jag har en fråga om utfodring av äldre hästar. Vi har nyligen övertagit ett 25 år gammalt sto och en 19-årig valack. De är båda pigga, friska och i bra hull. Valacken rids/körs/tömkörs 4-5 gånger i veckan, medan stoet inte arbetas alls. De går ute 12-15 timmar per dag. Vi fodrar dem med 9 kilo hö, 3 dl hel havre, 1 dl mineraler och 1 dl betfor. Därutöver får de morötter och/eller äpplen. 
 
Jag har förstått att hästarnas näringsbehov kan förändras när de blir äldre och frågan är om vi ska fortsätta att fodra som vi gör, eller om det är något särskilt vi behöver tänka på eller ändra på?
 
Vänliga hälsningar
Lena

Eva Dahlströms svar:

Hej Lena,
 
Kul att höra att ni har pigga gamlingar - och det är jättebra att motionera äldre hästar så länge det går. Det är bra både kroppsligen och själsligen att få röra på sig och inte bara bli stående. När det gäller grovfoder är det många analyser i år som visar på ett ganska lågt proteinvärde jämfört med energi. Protein är något som alla hästar behöver för att behålla eller bygga upp muskler.
 
Det brukar vara bättre att ge till exempel lucern eller något annat proteinfoder till gamla hästar, men det beror helt på vad höet innehåller. Ni kanske har så bra näringsmässig kvalitet på höet att det räcker med det som ni fodrar. Ni får hålla ögonen på deras hull, och skulle det se ut som att de tappar i hull tycker jag att man ska analysera grovfodret. Då vet man vad det innehåller och slipper gissa sig fram.
 
Ni kan också höja högivan om detta är stora hästar, eftersom det går åt en hel del grovfoder att vara ute och hålla värmen på vintern.
 
Vänliga hälsningar, 
Eva DahlströmOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar