Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är det farligt för fånghästen att gå i "vanlig" hage så här års?


Publicerat: 2010-11-19

Hej!
 
Jag har en andalusiervalack på sju år som fick fång nu i sommar (29 juni 2010) - och jag har en del frågor angående detta.
 
När kan han gå ut i en vanlig hage igen? Han har gått i sjukhage i cirka fem månader och vintern är strax här.
Om han skulle kunna gå ut i en vanlig hage, är det då farligt om han äter gräset? Han får i dag fjolårshö 6 kilo/dag + 3 kilo halm och han är ständigt hungrig. Han har lätt att gå upp i vikt, är cirka 160 centimeter och väger cirka 500 kilo. Finns det något annat man kan ge för att stilla hungern?
 
Vi fick även rådet att ta bort saltstenen, men när kan han börja slicka på den igen? Kan han behöva några andra vitaminer, då fjolårshöet inte är så näringsrikt?
 
Tacksam för svar, 
Annika


Eva Dahlströms svar:

Hej Annika,
 
En fånghäst, och även andra hästar, behöver en balanserad foderstat. Hästen behöver få i sig tillräckligt med energi och protein, men inte för mycket så att den blir tjock. En annan sak är att en fånghäst inte brukar få något kraftfoder, och då är det ännu viktigare att den får rätt mineraler och i tillräcklig mängd.
 
När man har en fånghäst behöver man inte leta efter ett fjolårshö. Det är bara vitaminer som försvinner under lagringen, resten av näringsämnena finns kvar. Det betyder att om fjolårshöet var väldigt näringsrikt så är det fortfarande väldigt näringsrikt i år, om lagringen av höet har varit ok.
Det man bör göra är att analysera grovfodret, och sedan göra en foderstat. Då vet man precis hur mycket grovfoder som man kan ge utan att hästen blir tjock, och vad man bör tillsätta när det gäller övriga fodermedel och mineraler.
 
Det kan hända att man upptäcker att man har ett alldeles för näringsrikt grovfoder - och då får man nog försöka hitta ett annat med lägre värden, som passar fånghästen. Är det "sämre" i näringsinnehållet kan man tillåta sig att ge mer grovfoder utan att hästen blir tjock.
 
I hagen ska du lägga ut hö uppblandat med till exempel halm, så att hästen har något att äta av under dagen. Det är inte bra om hästen äter fruset gräs eller något annat som kan ge en feljäsning i grovtarmen. 
 
Saltsten kan den få tillbaka när den inte längre är akut sjuk i fång. Skulle den börja "knapra" saltsten så ska du ta bort den. Då är det bättre att portionera ut saltet.
 
E-vitamin och selen är viktigt att hästen får, men i de flesta mineraler ingår dessa. Om du ska tillsätta vitaminer beror alltså på vilka mineraler du tänker använda.
 
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar