Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Bör B-vitaminer ges året om eller bara vid pälssättning och -fällning?

Hej! Jag har några funderingar kring det här med att ge B-vitamin eller inte. Själv har jag fått lära mig att man ger B-vitamin i samband med pälssättning och pälsfällning. Alltså som en kur. Däremellan behöver man inte ge. Nu har jag hört att man ska ge B-vitamin året om, men dubblera dosen i samband med pälssättning och fällning. Vilket är rätt och kan man överdosera B-vitamin?
  
Hälsningar,
Agnes


Eva Dahlströms svar:

Hej Agnes, 
  
B-vitamin är vattenlösligt, vilket betyder att det inte lagras i kroppen. Det som inte behövs kommer att kissas ut. Väldigt praktiskt, inte bara för hästen utan även för hästägaren som inte kan ge för mycket.
B-vitamin tillverkas i hästen grovtarm vilket är toppen, bara hästen är frisk och grovtarmen fungerar som den ska. Då behöver man inte ge något extra. Har hästen en obalanserad foderstat, medicineras, stressar, ja helt enkelt inte mår bra – då kan tillverkningen och upptaget av B-vitaminer störas och man kan behöva ge tillskott.
  
Gäller att proteinbehovet täcks
Om man tittar vad som händer vid pälssättning och -fällning så vet man att det går åt både energi, protein och andra näringsämnen. Och att den kostsammaste fasen är ansättning av vinterpäls, eftersom den är både längre och tjockare.
Vi vet också att pälstillväxt prioriteras före muskel- och fettansättning. Resultatet kan då bli att om man utfodrar precis på gränsen till för lite eller att det exempelvis fattas protein, då blir hästen en aning hängig. För energi och protein går främst till pälssättningen, då kan det fattas till arbete och utveckling. Detta kan vara en förklaring till att hästen inte känns på hugget dessa perioder. 
  
Överutfodring gör ingen skada
Det finns mängder av hästar som aldrig får extra B-vitamin vid pälssättning och fällning, och de mår alldeles utmärkt. Men om du som hästägare alltid har gett extra vid dessa tillfällen, och tycker att det blir stor skillnad, så fortsätt. För det gör ju heller ingen skada eftersom överskott kissas ut.
  
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar