Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Okej att ge hästen hel havre?


Publicerat: 2012-02-13

Hej!
 
Jag har precis fått höra att man inte ska ge hästar hel havre. När hästen tränar så exploderar det i kroppen och gör att en häst som bygger muskler får mjölksyra och inte orkar någonting. Jag tycker att detta stämmer på min unghäst, då hon vill men inte bjuder framåt. Vad ska man ge sin häst för foder? Även betfor och morötter ska ju inte ges. Har ni hört något om detta? Tacksam för svar! :)


Eva Dahlströms svar:

Hej,
 
Man kan absolut ge hel havre till sin häst och jag lovar dig, det exploderar inte i kroppen... Hel havre undviker man att ge hästar som av någon anledning har problem med sina tänder. Till exempel gamla hästar eller andra hästar som har svårt att tugga. Då kan krossad havre vara bättre.
Sedan kanske inte havren passar till det grovfoder man har. Vissa år har vi haft låga proteinvärden i grovfodret vilket gör att det inte räcker med havre till en häst som kanske tränas hårt och behöver muskla sig. Då måste man använda något foder med mer protein i.
 
Nu vet jag inte hur gammal din unghäst är, men är den tre till fyra år och under inridning så kan de vara riktigt "sega" under en viss period eller i en viss gångart, tills de hittar balansen tillsammans med sin ryttare. Då kan man få den där känslan som du beskriver, att hästen vill men att den inte bjuder framåt.
Detta brukar försvinna när de är igång och blir mera balanserade.
 
Vilket kraftfoder du ska använda beror på grovfodrets innehåll. Ibland behövs inget kraftfoder eftersom grovfodret är näringsrikt. Men har man ett näringsfattigt grovfoder, då behövs kraftfoder - och vilket man väljer beror på om det fattas energi, protein eller både och.
 
Morötter är ett toppengodis till hästar, både nyttigt och gott. Betfor har en bra fiberdel och är energirikt, vilket kan passa i foderstater där man vill ha ett energitillägg.
 
Med vänliga hälsningar,
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar