Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Okej att ge hästen hel havre?

Hej!
 
Jag har precis fått höra att man inte ska ge hästar hel havre. När hästen tränar så exploderar det i kroppen och gör att en häst som bygger muskler får mjölksyra och inte orkar någonting. Jag tycker att detta stämmer på min unghäst, då hon vill men inte bjuder framåt. Vad ska man ge sin häst för foder? Även betfor och morötter ska ju inte ges. Har ni hört något om detta? Tacksam för svar! :)


Eva Dahlströms svar:

Hej,
 
Man kan absolut ge hel havre till sin häst och jag lovar dig, det exploderar inte i kroppen... Hel havre undviker man att ge hästar som av någon anledning har problem med sina tänder. Till exempel gamla hästar eller andra hästar som har svårt att tugga. Då kan krossad havre vara bättre.
Sedan kanske inte havren passar till det grovfoder man har. Vissa år har vi haft låga proteinvärden i grovfodret vilket gör att det inte räcker med havre till en häst som kanske tränas hårt och behöver muskla sig. Då måste man använda något foder med mer protein i.
 
Nu vet jag inte hur gammal din unghäst är, men är den tre till fyra år och under inridning så kan de vara riktigt "sega" under en viss period eller i en viss gångart, tills de hittar balansen tillsammans med sin ryttare. Då kan man få den där känslan som du beskriver, att hästen vill men att den inte bjuder framåt.
Detta brukar försvinna när de är igång och blir mera balanserade.
 
Vilket kraftfoder du ska använda beror på grovfodrets innehåll. Ibland behövs inget kraftfoder eftersom grovfodret är näringsrikt. Men har man ett näringsfattigt grovfoder, då behövs kraftfoder - och vilket man väljer beror på om det fattas energi, protein eller både och.
 
Morötter är ett toppengodis till hästar, både nyttigt och gott. Betfor har en bra fiberdel och är energirikt, vilket kan passa i foderstater där man vill ha ett energitillägg.
 
Med vänliga hälsningar,
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.