Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Fånghäst som fallit ur


Publicerat: 2006-07-07
Hej,

Jag har ett halvblod på 166 centimeter som är ganska stor i typen. Hon fick fång för snart två månader sedan och nu håller jag på att sätta igång henne. Hon går i "skogshage" och får hösilage, cirka 15 kilo/dag, och ½ liter havre morgon och kväll. Men hon har tunnat av och blivit smal, främst över ryggen har hon tappat. Vad kan jag ge henne för kraftfoder så att hon blir kraftigare och kan sätta nya muskler igen?

Hon behöver också få mer energi till ridningen då vi tränar och tävlar i dressyr.


Eva Dahlströms svar:

Hej,

Eftersom din häst har tappat hull så behöver hon mer av både energi och protein. Det bästa är att försöka ha en så stabil foderstat som möjligt till en fånghäst, så att risken för tarmstörningar blir så liten som möjligt.

Det är bra att hon får grovfoder, men en fundering är hur kvaliteten är på hösilaget nu på sommaren? Hösilage kan snabbt få en hygieniskt dålig kvalitet i sommarvärmen. Man får vara mycket aktsam på detta och rekommendationen är att gå över på hö under de varma sommarmånaderna.

Det bästa vore om du kunde få ett bra parti hö som är analyserat. Sedan kan du göra en foderstat efter detta hö och jag tycker att du ska ge henne fri tillgång till grovfoder. Du får kolla upp hur mycket grovfoder hon äter och utifrån det räkna ut vilket kraftfoder som behövs som tillägg.

Hästar i "skogshage" får oftast inte i sig så mycket näringsmässigt utan det blir mer ett rekreationsbete. Vilket kraftfoder du ska ge, och hur mycket, beror alltså på hur mycket näring som finns i grovfodret och hur mycket din häst äter av det.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar