Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Omega 3 och 6 – fungerar verkligen olja i kolikförebyggande syfte?


Publicerat: 2017-02-17

Hej!
  
Det är populärt i mitt stall att ge linfröolja för att förebygga förstoppning och för att tillföra omega 3 och 6. Men samtidigt påstod någon att hästen inte tillgodogör sig fettsyrorna i oljor eftersom kraftfodret tas upp i tunntarmen. Samtidigt är oljan värdelös i kolikförebyggande syfte just för att den tas upp i tunntarmen och förstoppningskolik uppstår i grovtarmen.
  
Har hästen någon nytta alls av ett tillskott av linfröolja, eller är det bortkastade pengar för hästägaren? Är något av fodermedlen med linfrö egentligen lämpade för hästar? Vilken typ är i så fall bäst och vilket kan göra störst skada om det utfodras "fel"?
  
Tusen tack på förhand!


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Om man vill tillföra omega 3 platsar linfröolja bra, för den ligger som nummer ett när det gäller innehållet av omega 3 bland olika oljor. När det gäller omega 6 är innehållet lägre och vi har till exempel vetegroddsolja som toppar där. Fettsyror spjälkas i tunntarmen, så det borde inte vara några problem med upptaget.
  
Gör fodret "glidigare"
Att ge lite olja i kolikförebyggande syfte är nog inte helt fel. Kolik kan uppstå av många olika orsaker och ske på många olika platser i mag- och tarmkanalen. Att ge lite olja med fodret gör allt lite ”glidigare” och kan kanske underlätta fodertransporten en bit i alla fall. Till detta syfte kan man ta vanlig rapsolja som är billigare och smaklös, vilket gör att hästarna inte brukar märka av den.
  
Försiktig tillvänjning
Både linfrö och linfrökaka är bra foder för häst, bland annat för sitt innehåll av slemämnen som också gör det "glidigare" genom systemet. Felutfodring av linfrö kan det bli om man inte hettar upp linfröna innan utfodring, sedan ska man ha försiktig tillvänjning av alla nya fodermedel som man börjar med.
  
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar