Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Finns det något fodertillskott som kan påskynda läkningen?

Min häst är skadad och har opererats för ett ligament i en kotled. Finns det något fodertillskott som kan underlätta läkningen? Hon är en islandshäst.
  
Mvh Carina


Eva Dahlströms svar:

Hej Carina,
  
Det man ska tänka på när man fodrar en konvalescent, eller vilken häst som helst, är att man har en grundfoderstat. Alltså en analys på grovfodret eftersom det är grunden för hela foderstaten och har störst betydelse för hästens välmående.
  
Mycket att tänka vid läkning
Man vill inte att konvalescenthästen ska bli onödigt pigg och rastlös, därför är det viktigt att veta hur mycket energi grovfodret innehåller. Man vill inte heller att musklerna ska rasa av snabbt, vilket betyder att man måste veta hur mycket protein grovfodret innehåller.
Läkningsprocessen ska fungera och då behövs information om hur mycket mineraler som finns, så att man sedan kan välja rätt kompletterande mineralfoder. 
Tillägg av E-vitamin och selen behövs också, om det inte täcks upp av kraftfodret och mineralfodret. Man vill ha balans, inte för mycket eller för lite av någonting. Har man gjort detta behövs oftast inga speciella tillskott. Hästar brukar läka fort och med en klok igångsättning är de snart med i leken igen.
  
Hoppas det går bra för er!
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar