Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Foder för mindre hull, mer muskler och bättre kondis

Hej!
 
Jag har en ponny som jag just har börjat inrikta mig mer mot dressyr med. Han kan samla sig, gå undan för skänkeln och kan de lättare sakerna. Jag varierar träningen jättemycket, mycket skogsarbete, hoppning, dressyr, från marken, tömkörning med mera. Men jag vet verkligen inte hur jag ska få honom att bygga mer muskler, gå ner i hull (!), få bättre kondis och bli mer framåt.
Han får 2 kilo havre om dagen. (Fick rekommendation om det, vi har gett mindre också.) Ponnyn delar ensilagebal med andra hästar i hagen, han får lite ensilage/hö inne men mest halm, går ute på dagarna men är inne om nätterna.
Jag har testat allt jag någonsin kan komma på. Nu hoppas jag verkligen att du kan hjälpa mig!
 
Tack så hemskt mycket på förhand!
Therese


Eva Dahlströms svar:

Hej Therese, 
 
Du har säkert hört detta förut, men om man vill veta vilket kraftfoder man ska komplettera foderstaten med - och med hur mycket - är det analys av grovfodret som gäller. Annars får man gissa sig fram och det är sannerligen inte lätt. Du lägger ner mycket av din tid på träning och omsorg om din häst, och då känns det som att det är dags att analysera grovfodret. Först då kan man göra en balanserad foderstat och inte bara få rätt kraftfoder utan även rätt mineralfoder.
 
Om du vill att han ska gå ner i hull ska han inte ha extra havre. Då får man dra ner kraftfodergivan, träna ordentligt och få hästen ner till den vikt som man vill ha den i. När hästen är i normalvikt, och även innan, ska man balansera upp foderstaten med det kraftfoder och mineralfoder som grovfodret kräver. Då kommer hästen att bli piggare, och får den rätt kraftfoder och tränas rätt kommer den att muskla sig.
 
En tjock människa ska inte heller äta mer för att orka mer, utan balans mellan intaget av energi och protein blandat med ökad träning är det som gör susen.
 
Lycka till, hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar