Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan man fodra häst med ensilage?


Publicerat: 2012-01-09
Hej! Jag ska flytta till ett nytt stall där de har en bondgård och ensilage till kor. Ensilaget har konserverats i en stor betonggrej med plast ovanpå alltihopa. Detta ges till hästarna på gården utan problem. Min fråga är nu om det är bra för hästar? Jag hade tänkt fodra med hö också, så det inte bara blir blött grovfoder till min häst. Jag har en islandshäst som rids och tävlas en hel del. Är det något som skulle kunna vara negativt rent näringsmässigt eller för magen för hästar med sånt här ensilage? Behöver man komplettera med A- och E-vitamin när man även utfodrar med hö?

Eva Dahlströms svar:

Man har gjort försök med att se vilket foder hästar föredrar om de får välja själva - när fodret har samma sammansättning, är skördat samtidigt och har samma hygieniska kvalitet. Fodret hästarna har kunnat välja mellan har varit konserverat som hö, hösilage eller ensilage. Då väljer hästen ensilage!


Varför man inte fodrar mer med ensilage till hästar beror på att det oftast är besvärligt, rent praktiskt, eftersom ensilage innehåller mycket vatten. Det gör att man måste ge många kilon och det blir ganska tungarbetat om man har många hästar. Det fryser även lätt på vintern, vilket också gör att det blir tungjobbat.


Löser man det praktiska så kan man mycket väl fodra med ensilage och ger man även hö så är det ännu bättre. Ensilaget som ges till kor kan ha ett högt näringsvärde och kan vara lite fiberfattigt, vilket gör att hästen måste äta många kilo för att få i sig tillräckligt med fiber. Så en blandning av ensilage och hö eller halm brukar fungera bra. Rent näringsmässigt är det som vanligt så att man behöver en analys på ensilaget så att man vet hur mycket man kan tillåta sig att ge till hästen.
Om man behöver ge extra A- eller E-vitamin beror på vilken foderstat hästen har och i vilket läge hästen befinner sig i - till exempel om den tränas hårt, ska betäckas och så vidare.

 

Mvh

Eva

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar