Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Forskning om aloe vera som fodertillskott till häst?

Hej!
  
Jag har en fråga angående att ge aloe vera som fodertillskott till häst och vad det ger för effekter. Finns det några studier på att det hjälper till med matsmältningen, som företagen hävdar? Och finns det någon vetenskaplig, oberoende studie gjord på hästar angående aloe vera som fodertillskott?
  
Slutligen undrar jag om produkterna som finns på marknaden innehåller lika mycket aloe vera som de utlovar och om det finns någon studie/något test på detta? Detta eftersom jag läst en studie om glukosamin som visade att burkarna innehöll mindre än de utlovat. Alltså måste du ge dubbla mått för att få "deras" utlovade effekt.
  
MVH Caroline

Eva Dahlströms svar:

Hej Caroline,
  
Tyvärr känner jag inte till någon godkänd forskning som är gjord på aloe vera till häst. Ofta har företagen gjort egna studier som inte håller för en granskning. Skulle de godkännas så skulle de givetvis låta sig prövas, för det skulle vara den bästa reklamen.
  
Om ett fodertillskott skulle få positiva effekter, då kommer nästa fråga upp... Då är det nämligen inte längre bara ett fodertillskott utan kan bli ett dopningsmedel. Om aloe vera hjälper till med matsmältningen, så skulle det vara intressant att se hur den undersökningen är gjord.
  
När det gäller mängden aloe vera i produkterna, likaså glukosamin, får man utgå från att mängderna stämmer. Man ska alltid hålla sig till den rekommendation som står på burken och inte dubbla den - för då bör man vara noga insatt i hur produkten är uppbyggd.

Om du ger olika tillskott eller smörjer på utanpå kroppen, kom ihåg att kontrollera om det finns karenstider uppsatta. Annars kan du åka dit för otillåten medicinering. Aloe vera-produkter som används utanpå kroppen har 96 timmar karens.
  
Vänliga hälsningar,
Eva

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar