Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Fråga om tillskott till 15-årig dressyrponny


Publicerat: 2010-04-15

Hej!
 
Jag har en fråga angående fodertillskott. Jag har en 15-årig c-ponny som jag tränar och tävlar mycket dressyr på. I nuläget får hon glukosamin, men till frågan: Vad för tillskottsfoder bör man ge? Ska man hålla sig till frön, oljor eller vitaminer? Det finns en djungel av olika metoder och jag blir yr bara jag tittar på de proppfyllda hyllorna med tillskott. Vad bör jag ge till min c-ponny utöver betfor, krossad havre, mag och tarm samt glukosamin? Eller räcker det med det jag har? Bör man ändra något i grovfodret för att få mer långvarig energi - och inte bara snabb? Och hjälper det om man till exempel ger dem vitaminer?
 
Tack!
/Elvira


Eva Dahlströms svar:

Hej Elvira,

Det bästa sättet att få en balanserad foderstat är att först analysera sitt grovfoder. Annars har du ingen aning om vilket kraftfoder och vilka mineraler du ska välja, och i vilken mängd. När det gäller vitaminer så brukar man inte behöva ge något extra förutom e-vitamin, men det är oftast tillsatt i mineralerna så det brukar ordna sig den vägen.

Grovfoder kan variera mycket i näringsinnehåll och i år har till exempel flera analyser visat på ett lågt proteininnehåll men ett högt energivärde. Grovfodret blir därför den viktigaste faktorn när du sedan ska välja övriga fodermedel. Energin som utvinns från grovfoder bearbetas i grovtarmen och blir därmed "långsammare" än den energi som utvinns i tunntarmen.

Med andra ord; analysera grovfodret, välj kraftfoder/mineraler som passar till grovfodret och kontrollera att det finns tillräckligt med e-vitamin och selen. Det kanske låter krångligt, men jag lovar dig att det är värt besväret. Jag har nyss tittat över mina egna foderstater till mina hästar. Det visade sig att de behövde mycket mindre kraftfoder nu till det nya höet som jag har köpt, och andra mineraler.

En frisk häst som tränas rätt behöver inte några extra tillskott, men den behöver en foderstat som är i balans.

Lycka till!
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar