Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Tillsätt mineraler som passar grovfodret


Publicerat: 2012-07-18
Hej!
  
Jag funderar på att börja ge fri tillgång på mineraler. Alltså sådana man köper i hink, som ser ut som grus, och som man ställer in till hästen. Vi har nyligen börjat ge fri tillgång på hösilage och det funkar så bra att kraftfodret börjar kännas överflödigt till och med till fullblodet, då han har börjat få gallor som jag inte ser någon annan orsak till än att det är fodergallor. Han har tidigare varit svårfödd och får nu fibergi, lusern och havre.
Är dessa mineraler "i hink" bra att ge, eller är det bättre att fortsätta med kraftfoder? Jag kommer så klart inte ta bort all kraft direkt utan får se hur han reagerar. Vad tror du om mineralerna? Om du tror på det så tipsa gärna om vilket fabrikat som är bra, då jag inte har fodrat med detta förut. Tacksam för svar!
  
Hälsningar Christina

Eva Dahlströms svar:

Att ge fri tillgång på grovfoder är ur hästens synvinkel alldeles utmärkt, eftersom tuggbehovet blir tillfredsställt. Problemet är om man inte har analys på grovfodret, då har man ingen aning om vad hästen egentligen får i sig. Äter den "grädde" varje dag eller "minimjölk"? Där har vi problemet. Oftast får hästen i sig tillräckligt av det mesta och det kan även bli för mycket av det goda.
  
Så om det behövs mineraler eller ej kan jag tyvärr inte ge ett svar på. Det beror på grovfodrets innehåll, mängden som hästen äter och vilket näringsbehov hästen har. Det skiljer mycket mellan en ettåring, ett digivande sto och en medelålders motionär.
  
Mitt tips är att analysera grovfodret, uppskatta hur mycket hästen äter per dag och se om det fattas något. Tillsätt de mineraler och det eventuella kraftfoder som passar ditt grovfoder, rätt sort i rätt mängd. Du kommer billigast undan på det sättet.
Angående mineraler i hink... Det är svårt att veta om den häst som behöver mineraler verkligen är den som äter - och äter den rätt mängd?
   
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar