Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Halvblod som har svårt att lägga på hullet

Hej!

Min sexåriga halvblodsvalack är lite tunn i hullet. Höet är analyserat och har bra protein- och energivärde, kompletterar med Krafft Blå/Röd samt hel havre. Vad kan jag lägga till för att få upp honom i hull? Han är i full träning och har bra kondition, regelbundet avmaskad och tänderna är raspade. Tacksam för tips!


Eva Dahlströms svar:

Hej!

Du har analys på höet, men det jag inte riktigt vet är om du har räknat en foderstat så att du vet att det är Krafft Blå/Röd som passar bäst till ditt hö. Det är ju det första man kan göra, och det kanske du redan har gjort. Annars kan det vara så att du behöver komplettera eller byta ut Krafft Blå/Röd till något annat ur Krafft-sortimentet som ger en bättre balans på foderstaten och som passar ditt grovfoder bättre. Du kanske behöver ett proteinfodermedel i fall att foderstaten är proteinfattig?

Har du redan tittat på detta så blir nästa steg att kolla upp att hästen får rätt mängd av alla fodermedel som du ger. Ibland tror man att hästen får tio kilo hö, men sen när man väger så visar det sig vara till exempel sju kilo. Detta är ett vanligt problem vid hösilageutfodring, där grovfodret innehåller mera vatten, vilket resulterar i att hästen får en för liten mängd grovfoder.

Man ska även väga upp kraftfodret så att man inte bara tar en burk som man alltid har haft i stallet, och utgår från att det är en viss mängd. Har man kollat allt detta och hästen fortfarande är tunn så kan man öka givorna. Men det är alltså viktigt att balansen på foderstaten är bra, både när det gäller grovfodermängd och balansen mellan energi och protein.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Eva Dahlström OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.