Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Varför blir hästen dålig i magen när det är snö?


Publicerat: 2012-01-30
Hej, så fort det blir vinter och snö blir mitt sto alltid lite lös i magen. Min tolkning är att hon äter snö, trots att det finns vatten i hagen. Ett par år i rad har jag gett henne Mag & Tarm. Hon är regelbundet avmaskad och helt normal så länge det inte finns snö...Tips? Susanne

Eva Dahlströms svar:

Det jag undrar över är om du ger hästen grovfoder ute på vintern? Hästar vill alltid stoppa något i munnen och så länge som det är barmark brukar de hitta lite gräs, rötter med mera att plocka med. Sen, när det blir snötäckt mark, så försvinner den möjligheten och bara snö ger inte så mycket i fiberväg att stilla en orolig mage med.
 
Om du inte redan ger grovfoder ute i hagen så är mitt tips att göra det - och om hon redan får det, höj givan. Hästens eget sätt att stabilisera upp sin mage är att äta fibrer, därför ska man öka grovfodergivan i första hand. Viktigt är förstås att grovfodret har en bra hygienisk kvalitet.
En del hästar blandar en tugga snö med en tugga grovfoder, trots att det finns vattentillgång. Det är inget att oroa sig över.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar