Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodrar man en häst på bete som faller ur?


Publicerat: 2014-07-23
Hej! Min häst står på bete med sju andra hästar och det är helt okej med mat där. Trots detta faller hon ur. Tanken var att hon skulle gå där hela sommaren, men nu inser jag att det inte funkar. Eller kan jag ge något kraftfoder när jag är där, som hjälper henne?
Det är ett fyraårigt halvblodssto, ganska nätt i typen, men just den här viktminskningen har jag inte sett på henne tidigare. De går ute dygnet runt, det finns inget stall i närheten av betet. Jag är ändå där och ser till henne en gång om dagen - ska jag börja fodra henne med hö, Krafft? Eller vad är din rekommendation?

Eva Dahlströms svar:

Hej!

Det är bra att du är uppmärksam på att hon faller ur, då bör man nämligen göra något direkt. Jag undrar lite om det bara är hon som faller ur, eller gäller det någon mer häst? Är det någon mer bör ni se över betestillgången och betets kvalitet. Kanske är det dags att byta bete?

Annars bör din häst ha extra foder, och jag antar att det är svårt att ge grovfoder i en grupp hästar som inte behöver ha. Då återstår att ge kraftfoder – du kan blanda till något själv – till exempel lusern med betfor. Eller köpa ett lämligt färdigfoder.  

Lycka till!
/Eva 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar