Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hästen äter bajs – har den mineralbrist?

Hej,
  
Jag har en 21-årig arab som helt enkelt vägrar äta upp sina mineraler. Det spelar ingen roll hur jag än gör, så lämnar hon dem. Och nu har hon börjat äta bajs också, om jag har fattat det rätt tyder det oftast på mineralbrist? Finns det något slags foder som kan ersätta mineralbehovet på något sätt? Eller finns det några "godare" mineraler man kan ge? Är verkligen orolig nu...

Eva Dahlströms svar:

Hej,
  
Om en häst behöver extra mineraler eller inte beror på hur mycket grovfoder/kraftfoder den äter och vilket mineralinnehåll grovfodret har. Innehåller grovfodret bra med mineraler och hästen får äta ordentligt av det, då är det inte säkert att man behöver ge extra mineraler. Som du då förstår kan man bara säga vilka mineraler du ska ge, och hur mycket, om man har en analys på grovfodret. Allt annat blir en gissning.
    
När det gäller hästar som äter träck så förekommer det både bland fölungar och hos vuxna hästar. Fölungar äter helst sin mammas träck och det är förmodligen ett sätt att få en fungerande tarmflora, när fölungen ska börja äta "riktig mat". Det kan också vara ett sätt att lära sig vilka växter som ska betas.
  
Att vuxna hästar koprofagerar (äter träck) kan ha olika orsaker och orsakerna varierar mellan individer. Hästar behöver inte ha mineralbrist för att äta träck. Låga grovfodergivor och mycket kraftfoder kan vara en orsak. I en bristsituation kan hästen få protein och energi genom att få i sig mikroorganismer som finns i träcken. Man har även funderingar på om hästar med stor saltaptit kanske försöker få i sig salt den vägen, men man vet också att träck har ett lågt saltinnehåll.
  
Jag tycker i alla fall inte att du behöver vara så orolig för din häst. Öka gärna grovfodergivan ute, släng in lite aspsly så att hästarna har något att gnaga på nu innan gräset kommer, så tror jag säkert att din gamling kommer att vara nöjd.
  
Hälsar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar