Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodrar man en häst med mycket gaser i magen?


Publicerat: 2012-07-09
Hej!
  
Jag har en nioårig valack som har och har haft problem med sin mage sedan han var fem år. Det hela började med att han som femåring fick kolik, efter att han blivit sövd och opererad i en kotled. Han var ganska illa däran men repade sig efter ett par veckor, utan att man behövde buköppna honom.
  
Jag rider och tävlar i dressyr på medelsvår nivå, men har ofta problem med att han är uppblåst och hård när man tar på magen - han sparkas och är irriterad så fort man rör magen. Hästen har svårt att ta skänkeln framåt utan blir spänd och irriterad och börjar bromsa, det känns som att han har svårt att böja sig i sidorna och komma upp och samla sig över bakbenen. Han fiser och bajsar mycket i början av passet, men det blir bättre mot slutet.
  
Jag undrar om det är något jag kan hjälpa honom med, kan man minimera gaserna i magen? Kan det vara något annat än gaser som gör att han reagerar så här? Han får hö att äta, det blir värre med hösilage och med hel havre. Jag har provat med pelleterat foder men upplevde att magen blev stummare av det. Han får även betfor med mycket vatten i tre gånger om dagen, och går ute i liten hage cirka fem timmar om dagen. Jag är tacksam för tips och hjälp om foder, tillskott eller annat jag kan göra för att hjälpa min fina häst att fungera bättre.
  
Mvh,
Lena

Eva Dahlströms svar:

Hej Lena,
 
Detta var inte ett lätt problem att lösa. Jag kan bara ge något tips angående foder - annars bör du kanske prata med din veterinär igen, om du inte redan har gjort det. De kan kanske ha någon mer idé om varför han blir så gasig och spänd.
  
Du har redan märkt vilka foder som han blir värre av och då är det givet att undvika dessa. Det som är absolut viktigast är att grovfodret har en utmärkt hygienisk kvalitet. Vilken häst som helst kan bli väldigt gasig och kolikaktig av mögelsporer. Mögelsporerna behöver inte bara finnas i grovfodret. De kan även dyka upp i strömedel, spannmål, foderkrubbor med mera. Så se över allt sådant.  
När han är i hagen är det viktigt att han får grovfoder eller tillräckligt med gräs, så att han inte går och gnager på backen och rötter med mera. Det kan också ge upphov till gaser...
  
Det står att han går i en liten hage. Hur liten? Det kanske vore bra om han kan vara ute längre tid i en större hage eftersom det är viktigt att han rör sig så mycket som möjligt. Det underlättar för tarmen att hålla igång.
Du ska helst undvika kraftfoder, men då behövs det ett så bra grovfoder att han klarar sig på det. Behöver du ge kraftfoder kan du prova att göra en foderstat på till exempel lusern, olja och linfrö. Vad som behövs och i vilken mängd beror som vanligt på innehållet i grovfodret.
  
På klinikerna finns kompletteringsfoder med bakteriekultur i, som man också kan prova. Men först bör du titta över de övriga faktorerna.
  
Lycka till!
/Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar