Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Fodertillskott till trött häst som sätter päls?


Publicerat: 2013-01-01
Hej! Jag har en femårig halvblodsvalack som alltid sätter jättetjock vinterpäls - och blir trött och hängig. Han får B-vitamin, men finns det något annat du kan rekommendera som jag kan ge honom? Han har extremt tjock päls på vintern om jag inte klipper honom. Tacksam för svar!

Eva Dahlströms svar:

Hej!
   
Att byta päls kräver både energi och protein. Man har tittat på andra djurslag och har sett att hår består till 90 procent av protein. Pälstillväxten prioriteras också före muskel- och fettansättning. Hästen kan alltså tappa vikt och muskler under den tid som den sätter päls, om det inte finns tillräckligt med energi och protein i foderstaten. Det kan i sin tur vara en anledning till att man tycker att hästen är hängig eller inte känns på hugget.
   
Det du kan göra är att se över foderstaten, så att du vet att hästen får tillräckligt av framför allt protein - men även att hela foderstaten är i balans.
I år finns det mycket grovfoder med låga proteinvärden och då blir det ännu mer angeläget att analysera grovfodret, så att man vet om man behöver ge något extra.
  
Mvh
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar