Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hjälp, fuktig väderlek ger mögligt hö på skullen!


Publicerat: 2017-09-30

Det har varit en ganska regnig period i min del av landet och vi har plötsligt fått stora problem med att vårt hö möglar uppe på skullen (äldre stall med stora springor i väggarna). Detta även om det var torrt som fnöske när det togs in.
  
Jag är jättenoga, luktar på höet och plockar bort det som är dåligt med god marginal. Hur stor bör marginalen vara? Bör vi täta väggarna uppe på skullen så att det blir helt tätt? Kan man lägga över något på höet eller blir det kondens då?


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Detta är ett vanligt problem – alltså att hö läggs in och känns kruttorrt, för att sedan börja bilda mögelsporer när fuktig luft tränger in.
Ibland är inte höet i sig tillräckligt torrt. Det är svårt och nästan omöjligt att få hö torrt med bara backtorkning och ingen skulltork. Höet kan kännas helt torrt, men har ändå fukt kvar inne i stråna. Vilket gör att mögelsporer börjar föröka sig, plötsligt står du där med hö som dammar.
  
Täck det med halm
Vill man skydda höet från ytterluftens fukt kan man täcka det med ett lager halm. Det brukar fungera jättebra. Man kan även täcka med presenningar, men då måste balarna vara helt torra. Om du har stora springor kan det löna sig att täta väggarna, så att fukten hindras att komma in.
  
Släng hela balen
Om en bal luktar illa eller dammar ska du slänga hela balen. Hellre det än att få en sjuk häst, vilket kan bli dyrt i slutändan.
  
Lycka till!
  
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar