Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hö med "för" bra proteinvärde


Publicerat: 2006-10-23

Hej,

Jag har fått mitt hö analyserat och undrar över proteinvärdet. Alla variabler ligger inom rekommenderade värden, utom proteinet som är det dubbla. Kan jag överhuvudtaget ge höet till mina hästar?


Eva Dahlströms svar:

Hej!

Du kan absolut fodra med ditt hö. Värdena som står på analyslappen är som du själv säger rekommenderade värden och det betyder att när värdena ligger utanför så kan man använda höet men man  bör vara uppmärksam på hur och vad man ska utfodra med, om man överhuvudtaget behöver tillskottsutfodra.

Därför är det så bra att du har tagit analys på grovfodret, för då vet man precis hur man ska agera. I ditt fall så behövs inget extra proteinfoder. Behöver du ge kraftfoder så bör du rikta in dig på kraftfoder som är energirika. Man kan till exempel använda betfor som innehåller mycket energi men lite mindre protein.

Har du unghästar så är ditt hö perfekt, har du lättfödda hästar som till exempel ponny så kanske du kan ge lite halm eller ett näringsmässigt sämre hö, för att sedan ge detta hö som kraftfoder. Risken är annars att lättfödda hästar blir för tjocka av ett för näringsrikt hö, samtidigt behöver de äta ordentligt med grovfoder för att må bra.

Hur du ska använda höet beror alltså på vad för sorts hästar du har, men du kan absolut använda det.

Lycka till! 
Hälsningar,
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar