Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hösilagebal som har blivit varm inuti

Hej!

Vi använder hösilage till våra hästar och jag skulle vilja veta om det är farligt att fodra med hösilage från en bal som är varm i mitten. Jag tycker inte att det känns riktigt att göra det. Det luktar fränt om det också.

Balen har varit öppnad i två dagar. Har inte den exakta torrsubstanshalten men det känns väldigt torrt. Jag tycker att det känns riskabelt och har aldrig varit med om detta tidigare under alla år med hästar.

Mvh
Anneli


Eva Dahlströms svar:

Hej Annelie,

Eftersom hösilaget är väldigt torrt så har det inte blivit konserverat på något sätt, utan det är bara ett vakuumförpackat foder. Det betyder att när ni har öppnat balen, och syre får tillträde, så är det fritt fram för alla mikroorganismer att föröka sig.

Man får då en tillväxt av mögelsporer och förruttnelsebakterier och det kan gå fort om det finns syre och rätt temperatur, alltså ganska varmt. Därför är det svårt att fodra ett torrare hösilage under den varmare årstiden.

När mikroorganismerna förökar sig och börjar bryta ner organiskt material så bildas det värme och det är det som du känner i mitten på balen. Det betyder alltså att ni har fått en tillväxt av oönskade mikroorganismer och summan av kardemumman blir alltså att man inte ska fodra med en sådan bal.

Hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar