Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur utfodrar jag med linfrö?


Publicerat: 2017-04-14

Det finns ju olika sorters fodermedel med linfrö men jag blir inte riktigt klok på skillnaden mellan dem, eller hur det används på korrekt sätt. Att hela linfrön ska stöpas verkar de flesta vara överens om, men hur är det med linfrökaka? Vissa menar att den ska stöpas, andra att den bara ska blötläggas och svälla och ytterligare några att den ska ges torrt.
  
Syftet med de olika behandlingarna ska vara att eliminera blåsyran, men hur är det med cyanidväte i linfrökaka egentligen? Förekommer det, eller försvinner det i tillverkningsprocessen? Finns det något sätt att fodra med linfrökaka som kan vara rent skadligt?
  
Med vänlig hälsning
Karoline


Eva Dahlströms svar:

Hej Karoline,
  
Ja, man kan bli helt snurrig av alla förslag på hur det ska fodras. Linfrö ska man stöpa eller helst koka några minuter. Det gör man dels för att förstöra ett enzym, linamaras, det förstörs vid 60 till 70 grader. Det är enzymet som annars, tillsammans med andra ämnen, bildar cyanväte. Dels stöper/kokar man för att det bildas slem och det är bland annat slemmet man vill åt, det är välgörande i hästens mag- och tarmkanal.
  
Är redan processad
Linfrökaka (linfröexpeller), som blir kvar när man pressar ut olja ur linfröet, har redan genomgått detta genom sin pressningsprocess. Därför kan man fodra kakan som den är. Linfrökaka anses också som välgörande för hästen eftersom även den innehåller slemämnen, men inte lika mycket som linfröet. En del hästar kan tycka att kakan är lite hård, då kan man lägga den i blöt. Till exempel i lite betfor. Även vid uppkok av linfrökaka blir det lite mer slembildning.
  
Försiktig tillvänjning
Att fodra fel med linfrökaka skulle var om man inte har en försiktig tillvänjning, vilket du ska ha med alla nya fodermedel som introduceras till hästen. Alternativt om man ger för stor giva. Linfrökakans dietiska egenskaper och laxerande slemämnen är positiva, men ge inte för mycket. Några hekto per dag och häst brukar vara lagom. Hästar brukar tycka att det är gott och många tycker att hästens hårrem blir blankare och finare.
  
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar