Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur är hösilagets hållbarhet?


Publicerat: 2010-01-04

Hej,
 
Jag undrar över hösilagets hållbarhet. Vi har väldigt svårt att få tag i hö med bra kvalitet, däremot har vi en leverantör av hösilage. Hösilaget är näst intill perfekt i innehåll och kvalitet till mina hästar. Problemet är att balarna ligger på 300 kilo och jag har bara tre hästar. Leverantören har tipsat om att sprida ut hösilaget och torka det, då är det samma hållbarhet som hö, kan det stämma? Hösilaget håller en hög ts-halt på 80 procent.

MVH
Sofie


Eva Dahlströms svar:

Hej Sofie,
 
Flera faktorer påverkar den hygieniska kvaliteten på grovfodret. Alltifrån hur det gick i skörden, jordinblandning, om det har skett en mjölksyrajäsning, lagring med mera. När man väl har öppnat balen så spelar luftfuktighet och framför allt yttertemperaturen en stor roll. Det är därför vi lägger in vår mat i kylskåpet. Man dämpar helt enkelt mikroorganismernas aktivitet.
 
Är det inte fuktigt ute så kan det bli som du själv säger, en lufttorkning av hösilaget. Men regnar det och är varmt så kan hösilaget istället få en snabb försämring av sin hygieniska kvalitet. Att fodra  hösilage under en kall period brukar inte vara något problem även om man inte har så många hästar, men däremot när vädret blir varmare. Då måste man vara uppmärksam på balen varje dag. Det bästa är att ha hö hemma så att man kan börja vänja in hästarna på det när vårsolen tittar fram eller om man ser en försämring av hösilagets kvalitet.
 
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar