Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur bantar man en för tjock tävlingshäst?

Hej!
 
Jag har ett halvblod på 164 centimeter som väger cirka 550 kilo och är för tjock. Jag rider medelsvår dressyr på honom, så han jobbas ganska mycket i dressyr. Försöker komma ut i skogen en gång i veckan och longerar någon gång ibland.
 
Han får i dagsläget 1,5-2 kilo Krafft Groov 60, 0,5 kilo Betfor och cirka 6-8 kilo hösilage med lite för lågt proteinvärde per dag + multivitamin, foderjäst och VSL.
Tidigare fick han müsli, men jag gick över till Krafft för att jag fick höra att det var mycket socker i müslin som gjorde att han blev fet - och att Krafft 60 skulle vara bra för tjocka hästar som behöver gå ner i vikt. Jag tycker dock inte att jag har fått någon effekt alls av detta när det gäller övervikten, bara energin, och jag undrar nu vad du kan ge för råd till mig?
 
Hästen kan inte gå på ren havre, för då blir han "knäpp". Han har pålagringar fram så han får inte hoppas något speciellt, bara markbom-arbete. Är även lite svår att rida i skogen eftersom han är så rädd. Jag behöver hjälp snarast med detta, för jag är rädd för fång nu när sommaren kommer. Han får inte gå på bete på grund av detta.
 
Mvh
Ingrid


Eva Dahlströms svar:

Hej Ingrid,
 
Om man har en häst som är för tjock ska man börja med att ta bort kraftfodret. Det finns ingen anledning att ge hästen  kraftfoder när den är överviktig. Då kanske du blir orolig över att han inte kommer att orka att gå medelsvår dressyr, alltså om han inte får extra energi. Saken är den att han redan har tagit energi till arbete, men det har blivit en del över och det har gått till fett. Summan av intaget har alltså varit större än uttaget.
 
Mitt förslag är att ta bort kraftfodret. Däremot bör du öka grovfodret. 6-8 kilo hösilage är en alldeles för låg giva till en stor häst. Risken är att han kommer att få magproblem med tiden, och då blir han ännu känsligare för fång. Du hade tydligen analys eftersom du vet att hösilaget är proteinfattigt, men hur ligger det till med energin? Är det energirikt kan han utnjyttja energin i grovfodret och så kan man lägga till lite proteinfoder för att få en bättre balans mellan energi och protein.
 
Rid och träna som vanligt, och strunta i om det känns lite segare ett tag. Snart vänder det... När hästen går ner i vikt blir han både lättare och piggare. När han har nått sin idealvikt - då kan du lägga på lite kraftfoder igen om det behövs. Prova detta, om hästen är frisk och du tränar flitigt så kommer det att fungera.
 
Lycka till!
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.