Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Behöver digivande ston något mer än betet?


Publicerat: 2014-07-02
Jag har ett digivande sto som nu går på bete med sitt föl. Vad ska jag fodra henne med? Behövs det något mer än gräset? Hur vet jag det? Det är ett bra bete, med varierad terräng och än så länge mycket gräs. Vi bor på västkusten, Göteborg.

Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Beroende på hur väderleken blir under sommaren så förändras betet. Du måste då som hästägare hela tiden avgöra om det finns tillräckligt med bra gräs till ditt sto. Det får inte vara förvuxet, nerbetat för hårt eller innehålla massor med ogräs, för då hinner hon inte få i sig den mängd hon behöver.
  
Så fort betet sinar får man erbjuda grovfoder och är hon sugen på det, då är det ett tecken på att gräset kanske inte räcker till. Märker du att hon tappar i hull ska du även ge kraftfoder. Då kan du blanda något själv, till exempel lusern med betfor, eller köpa färdigfoder som är ämnat åt digivande ston.
  
Viktigt är som sagt att hela tiden vara uppmärksam på hur betet, vädret, insekter med mera påverkar ditt sto med föl - och snabbt börja med tillskottsutfodring om du märker att betet inte räcker och att stoet börjar tappa i hull.

Lycka till!
Eva 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar