Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodra dräktigt sto som har magknip?


Publicerat: 2016-09-04

Hej Eva!
  
Jag har ett dräktigt sto som besväras mycket av magknip och väderspänningar. Hon går ute så mycket det går, cirka 10–12 timmar om dagen, och motioneras regelbundet (tävlade distans tidigare, men tar det lugnare nu på grund av dräktighet och magknip). Får hösilage 4–5 gånger/dag. I dagsläget får hon 1 dl betfor, 1 dl lucern och 1/4 mått korn morgon och kväll.
  
Jag funderar på att dra ner på kraften och eventuellt skippa korn helt. Hästen har alltid behövt lucernpellets under vinterhalvåret för att hålla hullet när hon motioneras mycket. Hon vill inte äta lucern och enzion som hon behöver för hovarna utan betforn. Tänkte prova irish mash från St Hippolyt i stället för betfor, så att hon får i sig det hon behöver då hon är dräktig och behöver en komplett foderstat – även om hon motioneras lugnare. Har nyligen avslutat en återställande örtmix till mag- och tarmkanalen som hon fick i 21 dagar.
  
Problemet, förutom att hon har knip, är att hon sparkar hårt i boxväggen som är av betong när det kniper till. Vilket kan leda till att hon sparkar sönder något i sina bakben. Är även rädd att hon kommer att sparka fölet när det kommer, om beteendet fortsätter. Har du tips på vad som hjälper mot väderspänningar och magknip? Min häst är extremt lik din till vänster på profilbilden. Skulle vara intressant att veta stammen på den?
  
Tacksam för alla tips!
Mvh Mikaela


Eva Dahlströms svar:

Hej Mikaela!
  
Om hennes magont beror på foder, så kan du säkert få ordning på detta. Först ska du titta på hösilaget så att det verkligen är hygieniskt bra. Mögelsporer kan verkligen få magar att bli oroliga, orsaka diarré och kolik. 
  
Är hösilaget bra så är nästa fråga – får hon tillräckligt stor giva av hösilaget, alltså tillräckligt med fibrer? Om det också är okej finns det enstaka hästar som i alla fall reagerar på hösilage och de kan bli hjälpta av hö, ibland kan det räcka med ett par kilo. Sedan kan det vara något som just din häst inte tål och då får man ta bort fodermedel som till exempel innehåller örter och stärkelse.
  
Frågan är då – vad ska hon i så fall fodras med? Analysera hösilaget, då får vi reda på vad som fattas och kan lägga in fodermedel som inte "oroar", samt få rätt balans på mineralerna. Många hästar med dåliga hovar brukar bli bra när de får rätt mineraler och en foderstat i balans. Hör av dig om du vill diskutera vidare.
  
Om det är isabellen du menar så är härstamningen Eminent – Dragon, gammal härstamning.
  
Lycka till!
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar