Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodra lättfödda hästar på lösdrift?


Publicerat: 2014-08-10

Jag har mina hästar på lösdrift och de får hö tre gånger per dygn. Två av hästarna har mycket lätt för att gå upp i vikt så de får endast 1 kg hö per 100 kg kroppsvikt och dag (delat på tre tillfällen), medan den tredje hästen får en större giva en gång om dagen (då får han äta så mycket han vill under två-fyra timmar). För att de ska ha något att pilla i och få något i magen övriga timmar så har de fri tillgång på halm med ett finmaskigt nät över. I år har jag haft vetehalm.

Räcker halmen som grovfoder? Är vetehalm okej att ge till hästar eller är den (i likhet med vetet) stärkelserik? Vilken halm ska man helst ge dem? De står på en spånbädd och äter ibland även lite sly eller av träväggarna (om de är i gran, inte furu).

Tacksam för svar!


Eva Dahlströms svar:

Hej!

Du har dina hästar på lösdrift, men jag antar att de är ute och äter lite gräs nu på sommaren i alla fall, även om de inte går på ett bete. I så fall så räcker det med lite hö och ett tillskott på halm. Uppenbarligen så håller de hull. På vintern kan man göra en foderstat och se hur mycket man kan ge av hö och halm, för att hålla en rimlig nivå på näringsintag och sysselsättning.

Det är svårt med lättfödda hästar, och det bästa är att få tag på ett sent skördat grovfoder som inte innehåller så mycket näring och är fiberrikt.
Det är bra att erbjuda halm och hästarna gillar nog havrehalmen mest, men vetehalm går också bra. Det är i sädeskornen som stärkelsen sitter, så om inte halmen har så många korn kvar har det ingen betydelse. Oavsett vilken halm man använder är det absolut viktigaste att den har en bra hygienisk kvalitet.

Lycka till!
/Eva 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar