Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fördelar vi hagarna så att alla hästar får "rätt" bete i sommar?

Hej! Jag har en betesfråga. Det är så att jag har min häst i ett kollektivstall (tolv hästar) där vi just nu diskuterar hur vi ska göra i vår och sommar med våra hagar. Några vill ta in grannens får för att beta ner en hage innan vi släpper ut hästarna där, andra vill helst inte ha sina hästar på gräs nästan alls utan vill ha dem i samma hage hela säsongen. Detta eftersom det då blir väldigt magert bete på sikt.
  
Vi har två hagar där inte ratorna har blivit putsade på flera år (gammal vall) och så har vi en hage där det växer massor med meterhögt fjolårsgräs. Inga hagar gödslas utöver hästbajset som blir naturligt.
  
Jag tycker att vi har så många hagar att vi skulle kunna ha någon form av rotationsbete. Vad är ditt råd? Hur ska man tänka när man ska samsas om betet och olika hästar behöver olika mycket mat? Är det viktigt att låta hagarna vila helt från betesdjur någon säsong?
  
Mvh Maggan


Eva Dahlströms svar:

Hej Maggan,
  
Det är bra att ni försöker planera lite innan hur det ska vara på betet, för det är verkligen inte lätt med olika hästar som har olika behov. Först tycker jag att ni ska dela in hästarna, så att ni vet vilka som vill ha ett riktigt bete dag och natt och vilka som bara ska beta dagtid eller på natten. 
  
Beta dygnet runt
Hästar som ska leva på bara bete måste ha det bästa. Och finns det till exempel unghästar ska de ha det allra bästa och släppas i tid, så att gräset inte växer ifrån dem. Nu pratar vi bete och inte några vinterfållor som hästarna har gått i hela tiden. Det bästa är, om det är möjligt, att man plöjer upp och sår om. Att betesputsa då och då gör också susen.
  
Beta halva dygnet
För de hästar som inte har problem, men som bara ska beta på dagen, kan det vara trevligt att fåren betar av lite och putsar upp några hagar. Man kan även dela av hagen, så att hästarna inte bara trampar runt. Utan så att man kan byta fålla och betet kan hämta sig mellan varven.
  
Begränsat bete?
Övriga hästar som inte ska ha bete på grund av olika problem – där får man ta den minst frodiga hagen, begränsa hagstorleken eller fortsätta med vinterhagen som kanske är så pass söndertrampad att det knappt finns något gräs där. Dessa hästar måste få grovfoder i stället. Annars kan de börja äta ogräs, rötter med mera som de i vanliga fall hade ratat.
  
Förbered hästarna i tid
För att undvika problem på bete är det viktigt att hästarna inte är överviktiga innan betet. Redan där börjar problemen. Så ni kan se över era hästar nu, reglera foderstaten och försöka att få dem i rätt hull. Titta gärna på varandras hästar och diskutera, för ibland kan det vara svårt att bedöma sin egen häst som man ser varje dag. Man vänjer sig vid att den ser ut på ett visst sätt.
  
Detta är lite generella råd. Hur betet blir beror även på väderleken, så ibland får man byta fållor och beten och vara flexibel. Det gäller att hålla koll på hur allt växer och på hur hästarna mår. 
 
Hälsningar Eva OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.