Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur länge behöver vinterhagen vila?


Publicerat: 2007-07-17

Hej!

En aktuell fråga nu i betestider. Mina hästar har bytt sin vinterhage mot sommarbete. Hur länge bör vinterhagen stå tom innan man kan släppa in hästar där igen?
Jag antar att det beror en del på vädret och även på hur hagen är skött. Jag har mockat gräsfria ytor, men inte slagit gräset för att komma åt även där.

Vänligen,
Sofia


Eva Dahlströms svar:

Hej Sofia,

När det gäller att begränsa parasiternas spridning så har du varit duktig och mockat i hagen vilket är jättebra. Att göra en betesputsning vore också bra så att ogräsen får sig en duvning och kanske inte heller orkar sprida sig så mycket.

Jag kan inte säga när du ska släppa in hästarna igen eftersom det som du själv nämnde bland annat beror på skötsel av hagen och vädret. Hur många hästar och vilken åldersgrupp av hästar det gäller har också betydelse. Äldre hästar som har gått tillsammans sprider som regel mindre parasiter än unghästar och nya hästar som kommer utifrån.

Jag tycker själv att det bästa är om det finns möjlighet att släppa in hästarna i deras vinterhage när det har frusit i marken. Bland annat för att slippa få hagen så upptrampad och knölig. Det är skönt att se hästarna dra iväg över frusen mark och veta att underlaget är någorlunda slätt.

Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar