Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Viktigt dela upp kraftfodergivan i mindre portioner


Publicerat: 2012-06-30
Hej!
  
Jag har fått lära mig att det är viktigt att man ger hö före kraftfoder, på grund av att kraftfodret passerar långsammare än hö och om man ger kraftfodret innan grovfodret passerar kraftfodret för snabbt och kommer inte hästen tillgodo ordentligt. Stämmer detta?
  
Jag fodrar med hö morgon, lunch och kväll, samt på eftermiddagen med helhavre (1,5 kilo) och betfor (3 dl torr som blötlagts minst 7 timmar) + mineraler och tillsatt salt, doserat efter ansträngning och väderlek. Jag skulle vilja dela upp kraftfodergivan och ge lite av den samtidigt som kvällshöet, är det en dum idé?
  
Jag har inte möjlighet att ha fler utfodringstillfällen per dag, fyra får räcka. Hästen är 155 centimeter hög och rids ordentligt i en timme, 5 dagar i veckan. Hur lång tid anser du att en häst behöver vila och "smälta maten" innan ridning, efter utfodring med hö respektive utfodring med kraftfoder? Är det någon skillnad?

Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Ger man lite grovfoder före kraftfodret så kommer hästen igång att tugga ordentligt och får en ökad salivavsöndring. Risken att hästen ska vara för glupsk på kraftfodret och kanske sätta i halsen minskar.
   
När det gäller passagehastigheten så är det viktigare att se till att inte kraftfodermängden (oftast spannmålsbaserad) blir för stor på en giva. En stor del av upptaget sker i tunntarmen - men är givan för hög, så kan en del av kraftfodret gå vidare till grovtarmen och störa miljön där. Så det vore jättebra om du kan dela upp din kraftfodergiva på fler gånger.
  
Att "smälta maten" efter hö tror jag inte behövs, eftersom hästen är skapt för att äta grovfoder kontinuerligt och röra på sig. Kraftfoder påverkar hästen mera, till exempel genom ett störrre insulinpåslag. Men tränar man och rider utan extrema påfrestningar så passar det väl bra att utfodra kraftfodret efter träningspasset, som belöning.
 
Med vänlig hälsning,
Eva Dahlström
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar