Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur mycket mer ensilage än hö ska man ge?

Hejsan!

Jag har två hästar som får ensilage att äta. Nu undrar jag hur många kilo ensilage de ska få per dag?
Jag har en shetlandsponny som är ganska rund och inte får så mycket motion för tillfället och så har jag en paint som tränas ganska hårt. Min paint har fått cirka 10 kilo hö innan den kom till mig i vintras - så jag vill gärna veta så att jag ger dem rätt mängd!

Tack!
Mvh Ramona 


Eva Dahlströms svar:

Hej Ramona,
 
Hur mycket ensilage eller hösilage man ska ge jämfört med hö beror på vilken torrsubstanshalt (ts) hösilaget har. Ts-halten är den torra delen i ett foder. Hö brukar innehålla 84 procent ts, det betyder att 84 procent är torrt foder och resten är vatten. Hösilage kanske bara innehåller 50 procent ts och då är 50 procent foder och 50 procent vatten. Det betyder att hösilagegivan måste ökas rejält jämfört med hö. Önskvärt vore att ge fri tillgång, men det går inte alltid eftersom grovfodret många gånger är för näringsrikt, vilket gör att hästarna blir för tjocka. Då har man en rekommendation på  1,5 - 2,0 kilo ts per 100 kilo kroppsvikt och dygn som en lämplig giva.

Vänliga hälsningar
Eva
 
Ett räkneexempel:
Om ts-halten är 50 procent i hösilaget och du ger 10 kilo av det, så får hästen 10x50 procent vilket är lika med 5 kilo ts. Om hästen väger 550 kilo så delar man mängden ts/100 kilo vikt vilket ger 5 kilo ts/5,5 = 0,9 kilo ts/100 kilo vikt. Detta är alldeles för lite. Lämpligare giva blir då till exempel 17 kilo hösilage vilket ger 17 x 50 procent = 8,5 kilo ts. För att få fram vad detta ger per 100 kilo vikt så delar man 8,5 kilo ts/5,5 vilket ger 1,5 kilo ts/100 kilo vikt. Detta stämmer bättre med rekommendationen.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar