Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur mycket protein behöver en treåring?


Publicerat: 2016-12-04

Hej! Jag har en islandshäst på tre år som inte är inriden ännu och som jag har köpt ett torrt hö till. Men det smältbara råproteinet är lite lågt. Torrsubstans är 81,3 procent och smältbart råprotein är 48 gram/kilo torrsubstans (omsättningsbar är 10,2 MJ/kilo ts). Hur ska jag göra så att han får i sig nog med protein? Är det ett olämpligt hö?


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
En treåring räknas som fullvuxen när det gäller utfodring, vilket betyder att proteinbehovet är detsamma som för en vuxen häst. Det vill säga 6 gram smältbart råprotein på varje MJ. Din treåring kanske behöver ungefär 40 MJ/dag i underhållsbehov, alltså om den bara står och går och inte utför något arbete. Proteinbehovet blir då  40 MJ x 6 = 240 gram smbrp/dag. 
  
Får den fem-sex kilo av ditt hö så hamnar den inom ramen för vad den behöver. Lite över på energi, men går den ute och det är kallt så gör den säkert av med den energin. Skulle den se muskelfattig ut kan man ge en aning lusern, för att få in lite extra protein.
  
Det du skulle göra är att få en mineralanalys på höet, för då vet du vilket mineralfoder du borde köpa och vilken mängd du ska ge. Det är bra att välja ett mineralfoder som innehåller E-vitamin och selen i tillräcklig mängd, så att man slipper ge det vid sidan om. Så ditt hö duger bra, förutom att det vore bra att även veta mineralinnehållet.
  
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar