Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur påverkas grovfodret av minusgrader?


Publicerat: 2012-12-04
Hej! vi brukar hänga ut ett "slow feeding"-hönät med cirka 4 kilo hösilage i på kvällen i hagen, som min häst äter dagen efter när han släpps ut. Jag undrar nu om hösilaget påverkas på något sätt när det är minusgrader ute på natten? Kan det vara farligt för hästen att äta hösilaget om det har frusit?

Eva Dahlströms svar:

Hej!
   
Allt foder påverkas så fort det utsätts för fukt, värme, kyla eller syre. Vilken hållbarhet fodret har beror bland annat på fodrets ts-halt, skördeförhållanden, lagringen och - till exempel när det gäller hösilage - om det har blivit en mjölksyrajäsning eller inte.
    
Det som också har stor betydelse är yttertemperaturen och fuktigheten vid utfodringstillfället. Vid stark kyla blir inte mikroorganismer aktiva. Det är ungefär som att ha sin vakuumförpackade skinka i kylskåpet. Den klarar sig länge i obruten förpackning i kylskåpet. Men så fort man öppnar den klarar den sig ett tag till i kylskåpet, men inte så länge på köksbordet.
  
Därför är det inte någon fara när det är kallt och fryser, utan det är ett större problem om det blir fuktigt och varmt. Då får man se upp så att kvalitén behålls.
Fruset betesgräs däremot, och speciellt det första på året, kan vålla problem i hästmagar. Troligtvis ligger det flera faktorer bakom just detta problem.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar