Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur sår man in ett nytt sommarbete?


Publicerat: 2006-07-04
Hej!

Jag undrar hur jag ska så in ett sommarbete som nu är åkermark. Vi ska bygga stall och vill så in marken så att vi har bete och vill göra det på bästa sätt.

Tacksam för svar!


Eva Dahlströms svar:

Hej,

Jag tycker att du ska vända dig till Hushållningssällskapet i ditt län och prata med deras växtodlare. Titta på Hushållningssällskapets hemsida, http://www.hush.se/, och pricka in ditt län så kommer det upp telefonnummer som du kan ringa.

Då kan du få bra råd på vad som gäller i ert område - växtföljd, fröblandningar, gödsling med mera - av en som jobbar med just växtodling och som är insatt i området där du bor.

Lycka till!
/Eva

VIKTIGT INFÖR SKÖRDEN
Ni som odlar eget foder, tänk på att det är viktigt att analysera ert kommande grovfoder. Man kan ta prov från strängarna på fältet eller från lassen som körs in.

Har man många olika fält och tycker att det är omöjligt att veta hur man ska ta prov på allt, kan man välja ut ett fält som man tar prov på och analyserar. Sedan har man det fodret till den häst som är speciellt viktig ur utfodringssynpunkt. Till exempel till fånghästen, tävlingshästen eller unghästen. Man markerar det fodret så att man vet var det ligger. Då vet man i alla fall vad fånghästen/ tävlingshästen/unghästen får i sig.

Du som köper ditt foder utifrån kan redan nu prata med producenten om att du är intresserad av att grovfodret blir analyserat. Det är bra att planera redan nu!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar