Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur ska jag få 25-åriga fullblodet att gå upp i vikt?


Publicerat: 2011-02-21
Hej Eva!
Jag har en 25-åring som har väldigt bra tänder för sin ålder men han lägger ändå inte på hullet... Han är ett fullblod med energi och arbetsvillig men kan lägga på sig lite till.
Nu får han 2,4 kg studbalancer och lika mycket Sixteen plus och 3 kg hel havre. Sen får han fritt silage och hö men han äter nog bara 4 kg av det. Han får också 1,5 liter uppblött betfor. Vi kan tyvärr inte ge krossad havre. Han rids ca 1 timme ordentligt om dagen (dressyr, hoppning och ut i skogen).
Tacksam för svar!

Eva Dahlströms svar:

Hej, kul att du har en fräsch 25-åring och det är glädjande att höra att du håller igång honom. Det är den bästa medicinen för gamla hästar att få vara igång.

När det gäller utfodringen så får han för mycket kraftfoder jämfört med grovfoder. Du får försöka att lägga om foderstaten till mera grovfoder för att inte få obalans i grovtarmen. Man bör dra ned på kraftfodret och öka grovfodret. Du ger honom olika sorters kraftfoder, men ändå vet vi inte om du ger rätt kraftfoder. Jag skulle börja med att ta bort havren, ta analys på grovfodret och sen göra en komplett foderstat. Då ser du vad du behöver ge i kraftfoderväg, vilken sort och vilken mängd.

Många analyser visar på låga proteinvärden och höga energivärden. Då kan det bli så som du upplever din häst. Hästen är pigg men lägger ändå inte på hullet, trots mycket foder. Många gånger så behöver man få in mera protein av bra kvalité, för att hästen ska ha möjlighet att lägga på sig.

Till äldre hästar så brukar uppblött lucern fungera bra. Det är bra att spara på tänderna så mycket som möjligt, även om de just nu är ok. Han behöver kanske ännu  ett proteinfoder med bra proteinkvalité  som tillägg, och framför allt en balans på foderstaten. Balans mellan grovfoder och kraftfoder, balans mellan energi och protein.
Analysen kostar pengar, men det sparar man snabbt in på, genom att ge rätt sort och mängd av kraftfodret.
Du får gärna höra av dig om du vill ha mera hjälp eller diskutera upplägget för din häst. Hoppas att det går bra!

Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar